Eat pizza, be happy.
Pizzarette Perfect logo

Wat is een pizza steen?

Deze vraag is makkelijk te beantwoorden. Door het gebruik van een pizzasteen worden jouw pizza’s nog lekkerder en krokanter. De pizzasteen is gemaakt van keramiek waardoor de warmte nog beter verdeeld wordt op jouw pizza. Dit betekent; Geen slappen bodem of natte pizza’s meer. Je kan een pizzasteen gebruiken in de oven thuis of op de BBQ.

Hoe werkt een pizza steen?

Een pizza net zoals in Italië? Dat kan gemakkelijk met een pizzasteen. De pizzastenen die Nederland verkocht worden reproduceren de warme heteluchtovens die ze in Italië gebruiken. Deze heteluchtoven gaat veel hoger in temperatuur dan de huis tuin en keuken ovens die de gemiddelde Nederlander in huis heeft. Maar uiteraard heeft de slimme Nederlander hier een oplossing voor, namelijk: de Pizzasteen. De steen absorbeert de warmte en zorgt voor een warmere kerntemperatuur dan normaal. Dat betekent dat jouw oven op het punt van de pizzasteen nog warmer wordt. Dit resulteert in nog krokantere pizza’s.

Welke bloem kan er op een pizzasteen?

Eigenlijk maakt dit niet veel uit. Bloem zorg ervoor dat de pizza niet aan de pizzasteen op pizzaschep blijft hangen. Het is dus altijd te adviseren om een klein beetje op de bodem van de pizza, op de pizza schep en op de pizza steen te strooien.

Dit klinkt gelijk heel wat, maar eigenlijk is op een van de 3 al voldoende. Gebruik hiervoor nooit te veel bloem. Bij Pizza Perfect strooien we altijd een beetje op de pizzaschep en leggen zo de pizza op de pizza steen. Op deze manier komt er gelijk ook wat op de pizza steen terecht. Wij houden van gemak, met 2 vliegen in 1 klap.

Kan een pizzasteen in de oven?

Uiteraard kan een pizzasteen in de oven, ze zijn hier immer voor gemaakt. Zorg altijd dat de oven afgekoeld is voor je de pizzasteen in de oven legt. Op deze manier kan de pizzasteen rustig op temperatuur komen en verbrand jij te vingers niet. Het is ook niet de bedoeling dat je een pizzasteen met je blote handen uit de oven haalt. Gebruik hiervoor altijd handschoenen of een pizzaschep.  

Kan een pizzasteen op de BBQ?

Misschien wel het allerlekkerste is om de pizzasteen op de BBQ te leggen. Een BBQ genereert een andere hitte dan een oven waardoor je die echte authentieke Italiaanse pizzakorst krijgt. Stook de BBQ flink op, laat de pizzasteen warm worden en knal jou Pizza Perfect op de BBQ. Let wel goed op, want de temperaturen in de BBQ lopen vaak veel sneller op dan in een normale oven. Wanneer de BBQ op volle toeren draait kan jouw pizza al klaar zijn binnen 3 tot 5 minuten. Wees dus niet eigenwijs en blijf bij de BBQ staan tot de pizza’s klaar zijn. Het resultaat is zelfs bijna net zo lekker als bij een echte pizza oven.

Hoe kan je een pizzasteen het beste schoonmaken?

Een Pizzasteen maak je makkelijkst schoon met warm water en een zachte schuurspons. Ga dus niet met een staalborstel jouw pizzasteen schoon lopen schobben, want dit beschadigt de pizzasteen. Door het beschadigen van de pizzasteen kan het zijn dat de volgende keer jouw pizza vast blijft plakken aan de bodem.

Wees dus altijd voorzicht met het schoonmaken. Houdt er ook rekening mee dat de pizzasteen kan verkleuren door de hitte, saus of andere ingrediënten. Dit is niet erg en zal in de loop van de tijd altijd gebeuren. Gebruik absoluut geen zeep bij het schoonmaken van de pizza steen. Dit kan in de steen gaan trekken waardoor je bij de volgende pizza bak sessie waarschijnlijk een pizza Dreft aan het maken bent.

Wanneer je de pizzasteen grondig hebt schoongemaakt is het tijd dat deze gaat drogen. Zorg altijd dat jouw pizzasteen volledig droog is voordat je deze weer gebruikt. Indien je een natte pizzasteen in de oven legt zorgt dit ook voor een natte pizza. Bij het bakken pizza’s betekent dit dus een slappe bodem en een sponsige rand. Dit willen we natuurlijk niet!

Ook interessant