Eat pizza, be happy.
Pizzarette Perfect logo

Pizza oven voor buiten in de tuin

Kan een pizza oven buiten in de tuin neergezet worden?

Het simpele antwoord is: Ja, dit kan! Nu we dit goede nieuws alvast gedeeld hebben ben je vast benieuwd welke tips en tricks er zijn. Tips en tricks? Jazeker, ook voor pizza ovens buiten in de tuin zijn er dingen waar je rekening mee moet houden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de wind, de regen, de buren of misschien huisdieren. De locatie van de buiten pizza oven is erg belangrijk. Zet jouw pizza oven dan ook niet zomaar ergens neer zonder erover na te denken.

Wat is de beste locatie van een pizza oven buiten in de tuin?

Het is niet van zelfsprekend dat de leukste of mooiste plek in jouw tuin ook direct de beste plek is voor een pizza oven. Misschien is dat leuke hoekje naast de schuur wel een windvanger. Hierdoor kunnen de hout stukken of kooltjes sneller op gaan en veel sneller hun maximale temperatuur bereiken.

Dit klinkt ideaal, maar dat is het niet altijd. Als je er namelijk op uit bent om lekker een lange avond te tafelen zal je een paar extra zakken hout of kool mee moeten nemen om de boel warm te houden. Ook kan het zo zijn dat de buren er veel overlast van gaan krijgen.

Ondanks dat de geur natuurlijk er lekker is kan de wind ervoor zorgen dat de tuin van je buren blank gaat staan van de rook. Een handige tip; Nodig je buren gewoon uit en verras ze met de lekkerste pizza. Op deze manier zullen ze de volgende keer wellicht wat meer begrip hebben voor de lekker ruikende rookwolk.

Hoe maak je een pizza oven warm?

Hierboven hadden we natuurlijk al over hout en kool, maar er zijn nog meer manieren. Zo zijn er ook elektrische ovens voor buiten of pizza oven op gas. Een elektrische pizza oven heeft vaak gewoon een stekker die je in het stopcontact kan steken.

Ook dit brengt uitdagingen met zich mee. Zet je de elektrische pizza oven namelijk overdekt of niet? Net als bij een pizza oven of hout of kolen zal de elektrische pizza oven ook een aanzienlijke geur met zich meebrengen. De rook ontwikkeling zal daarentegen wel een stuk minder zijn. Het is dus mogelijk om een elektrische pizza oven of er een op gas overdekt weg te zeggen in de tuin.

Houdt er wel rekening mee dat als je zelf ook onder deze overkapping zit, je kleding goed naar de pizza zal gaan ruiken. Heb je toch een flinke rookwolk met een elektrische pizza oven? Dan is waarschijnlijk je pizza aan het aanbranden. Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor een pizza oven op gas. Vaak sluit je deze eenvoudig aan op een gasfles waardoor deze pizza oven net zo flexibel is als alle andere.

De tip van Pizza Perfect: Een pizza oven buiten op hout is de allerlekkerste combinatie voor die echte authentieke Italiaanse smaak.

Stalen of stenen pizza oven in de tuin?

We hebben ze allemaal wel een gezien in het echt of op google. De mooie metalen design pizza ovens voor buiten. Maar zijn deze nou wel echt goed of geven deze wel een lekker smaak? Dit hebben wij natuurlijk voor jullie getest en zijn aan de slag gegaan met een metalen pizza oven en een stenen pizza oven in de achtertuin.

Om het verschil klein te houden en omdat wij fan zijn van pizza ovens op hout, hebben wij beide oven aangestoken met hout. Huh allebei? Jazeker, zowel een metalen pizza oven als een stenen kan je eenvoudig verwarmen met houtblokken.

Wij hebben beide pizza ovens buiten in een wind vrije omgeving neergezet om de buren niet tot last te zijn en de eerste hout stukjes beginnen al te smeulen. Gelijk ruik je al die heerlijke houtgeur voorbijkomen in de tuin.

Wij hebben voor deze zelf een van de Italiaanse klassiekers gebruikt namelijk de pizza margarita met verse mozzarella en basilicum. We hebben de pizza’s tegelijk in de oven gegooid en hebben de timer aangezet.

Als verschil heeft onze stenen pizza oven geen thermometer en de stalen variant wel. Wij zijn bij beide dus uitgegaan van de temperatuur van de metalen pizza oven. Na 3 minuten kwam bij beide pizza’s al een mooie kleur te voorschijn.

De tuin (en de hele buurt) ruikt inmiddels naar heerlijke pizza’s en de eerste buren zag je al over de schutting kijken. Omdat wij van knapperige pizza houden hebben wij de pizza’s allebei 7 minuten in de oven gelaten. Nu is het tijd voor de test! Wanneer beide pizza’s (met onze pizzaschep) uit de ovens zijn gehaald toppen we deze af met verse basilicumblaadjes.

Al snel zien wij een verschil. De pizza uit de steenoven ziet er veel krokanter en doorgebakken uit dan de pizza uit de metalen oven. Dit komt waarschijnlijk omdat de stenen pizza oven veel warmer heeft gestaan en de warmte anders vasthoudt dan de metalen pizza oven. De eerste stukjes zijn gesneden en we hebben onze 3-koppige jury van beide pizza’s één stuk gegeven. Dit uiteraard zonder te zeggen waar de pizza in klaar is gemaakt.

Unaniem vond onze jury de pizza uit de stenen oven lekkerder. Echter liggen de smaken erg dicht bij elkaar. Daarbij gaven ze ook aan dat ze met de andere pizza ook zeker tevreden zijn. Al om al lijkt het krokante korstje dus de doorslaggever en wordt er toch gekozen voor de stenen pizza oven.  

Kan je zelf een buiten pizza oven maken?

Ben jij een handige Harry en wil je een keer wat nieuws proberen? Dan is het bouwen van een buiten pizza oven zeker een leuke uitdaging. We hebben natuurlijk al heel veel geschreven over de smaak van de pizza en de verschillende pizza ovens voor buiten, maar zit er nou ook verschil in een zelfbouw pizza oven voor in de achteruit? Hiervoor hebben wij aangeklopt bij onze handige buurman Frits. Frits is gepensioneerd en heeft jarenlang in de bouw gewerkt als metselaar. Wie anders dan Frits kan voor ons een mooie stenen pizza oven bouwen in onze achtertuin. Frits heeft ons een lijstje meegegeven;

  • Vuurvaste stenen
  • Vuurvaste metselspecie
  • Vuurvaste stenen plaat
  • Drie kratten bier

Ondanks dat het vierde punt op het lijstje erg verdacht vonden hebben we het toch gehaald. Toen we terugkwamen had Frits een tekening gemaakt hoe de pizza oven eruit komt te zien. Samen hebben een mooie plek uitgezocht die niet te erg in de wind staat. Dit ook om ruzie met de buren te voorkomen.

Tot onze verbazing vroeg Frits gelijk om het bier, waarop wij dachten of het wel de juiste keus was geweest om Frits te vragen. De twee kratjes bier werden opgestapeld en Frits begon tot onze verbazing naast de kratjes te metselen.

Al snel stond er een mooi muurtje waarop de stenen plaat werd gelegd. Hierop begon Frits uit de losse pols een koepel te metselen. Uiteindelijk had die het voor elkaar en begrepen wij ook waarom we de twee kratten bier nodig hadden.

Frits deed alles uit de losse pols en gebruikte deze kratten voor de muren en de hoogte van de pizza oven. Op de vuurvaste stenen plaat, welke trouwens erg veel lijkt op een vierkante pizza steen, stond een mini iglo met schoorsteen die was afgewerkt met vuurvaste metselspecie.

Frits gaf aan dat hij klaar was en trok, zoals in eerste instantie verwacht, een biertje voor zichzelf open. Daar stond die dan vol trotst naar zijn eerste zelfgebouwde pizza oven te kijken. Alles moest nog wel even 2 dagen drogen en hadden met Frits 2 dagen later afgesproken.

Na twee dagen hadden wij een paar pizza’s voorbereid en gingen we de eerste test draaien. We stookten de stenen pizza oven op met wat houtblokken achterin en wachtte totdat deze vuurrood waren.  De pizza ging erin en vol ongeloof hadden wij na 7 minuten de eerste overheerlijke pizza van onze home made stenen pizza oven.

Deze smaakte net zo goed als een pizza van een kant en klare stenen pizza oven, echter omdat wij hem zelf hadden gemaakt smaakt die altijd net iets beter. Conclusie; Ben je handig en op zoek naar een leuke uitdaging? Dan is het zeker leuk om hieraan te beginnen. Ben je die niet, begin er dan niet aan. Het is een hele uitdaging om een mooie en stevige pizza oven zelf te bouwen. Pak dan gewoon lekker de BBQ met een pizzasteen, dat levert ook heerlijke resultaten op!

Ook interessant